Διεθνή Συνέδρια οργανωθέντα από την Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού.
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι:
Με λύπη σας πληροφορούμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας αποφάσισε να ακυρώσει το 32ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα «Αρετές και αξίες στην Ελληνική φιλοσοφία και στην παγκοσμιότητα» το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη από τη 10η έως 13η Ιουλίου 2020.
Η απόφαση ελήφθη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και των οδηγιών που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες αρχές. Ευχόμεθα σε όλους υγιεία και καλή μας αντάμωση.
Αθήνα 30η Μαρτίου 2020
Καθηγ. Κ. Βουδούρης
Θέμα: "Πόλις, κοσμόπολις και παγκοσμιοποίηση"
Σάμος - Πυθαγόρειο: 20 - 26 Ιουλίου 2018
Θέμα: "H Φιλοσοφία του Αριστοτέλη"
Αθήνα,10-15 Ιουλίου 2016
Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
Θέμα: "Παγκοσμιοτική Ηθική και Πολιτική (σε Συνάρτηση με την Οικολογική Φιλοσοφία και άλλα Κρίσιμα Θέματα της Εποχής μας) "
Βουλιαγμένη: 11 - 16 Ιουλίου 2015
Θέμα: "Ελληνική Φιλοσοφία και Ηθικά και Πολιτικά Ζητήματα στην Παγκοσμιοτική Εποχή μας"
Βουλιαγμένη: 12 - 17 Ιουλίου 2014
Θέμα: "Περί του Τρόπου και της Μορφής Ζωής"
Αθήνα: 4 - 10 Αυγούστου 2013
Θέμα: "H Φιλοσοφία των Διανθρωπίνων Σχέσεων και οι Σχέσεις μας προς τα άλλα Όντα στην Παγκοσμιοτική Εποχή μας"
Σάμος (Πυθαγόρειο): 17 - 21 Ιουλίου 2012
Θέμα: "Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στην Παγκοσμιοτική Εποχή μας"
Βουλιαγμένη: 17 - 22 Ιουλίου 2011
Θέμα: "Φιλοσοφία του Περιβάλλοντος: Η Φύση και τα Κρίσιμα Περιβαλλοντικά Θέματα κατά τον 21ο Αιώνα"
Καλαμάτα, Μεσσηνία: 16 - 22 Ιουλίου 2010
Θέμα: "Φιλοσοφία, Τέχνη και Τεχνολογία"
Κύπρος: 21 - 27 Ιουλίου 2009
Θέμα: "Η Ελληνική Φιλοσοφια και τα Προβλήματα της Εποχής μας"
Τον Ιούλιο του 2008 (12-18/7/2008) το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με τον Τομέα Κοινωνικών Επιστημών του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Δήμο Πλατανιάς Χανίων Κρήτης και με πολλούς επιστημονικούς φορείς (Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, κτλ) διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Εικοστό Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Κρήτη – Πλατανιάς Χανίων.
Το Σάββατο 12/7/2008 και ώρα 19:00 άρχισε τις Εργασίες του το 20ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με άφιξη των Συνέδρων στην Κρήτη, την εγγραφή τους και την παραλαβή του φακέλου του Συνέδρου.
Μετά τις προσφωνήσεις των εκπροσώπων των φιλοσοφικών εταιρειών και των επισήμων της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρχισε υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κ. Βουδούρη, Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας η Επίσημη Βραδυνή Συνεδρία με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Λάμπρο Κουλουμπαρίτση, Καθηγητή Φιλοσοφίας του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.
Ακολούθησε Δεξίωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου προς τιμήν των Συνέδρων. Kατά τη διάρκεια της Δεξίωσης οι Επίτιμοι Πρόεδροι της ΔΕΕΦ, με την πρωτοβουλία του Καθηγητού Jeremiah Reedy , προσέφεραν στον Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή Κωνσταντίνο Βουδούρη, επ’ ευκαιρία της διοργάνωσης του 20ου ΔΙΣΥΦ, Αναμνηστική εγχάρακτη ολοσέλιδη πλακέτα (ακολουθεί απόδοση του κειμένου στην Ελληνική):
"Επ' ευκαιρία της 20ης επιστημονικής συνάντησης της ΔΕΕΦ οι Επίτιμοι Πρόεδροι συγχαίρουν και επαινούν τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Βουδούρη για τη σταθερή και φωτισμένη καθοδήγηση της Εταιρείας. Amicissime, semper floreas! 12 Ιουλίου 2008"
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου υπήρξε κανονική. Το Πρόγραμμα εξετελέσθη πλήρως καθώς και οι άλλες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου.
Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου με την επιμέλεια της κυρίας Αμαλίας Χαίρη-Τριπαμπούκη. Ακόμη τη Δευτέρα 14η Ιουλίου 2008 έλαβε χώρα βραδυνή Δεξίωση (Gala Dinner) των Συνέδρων, μέσα σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, με ζωντανή μουσική στο ξενοδοχείο Porto Platanias Seaside Resort.
Την Τρίτη, 16η Ιουλίου 2008 οργανώθηκε η Ελληνική Βραδυά σε παρακείμενη προς το ξενοδοχείο Porto Platanias Seaside Resort ταβέρνα, κοντά στην ακρογιαλιά. Η βραδυά έγινε με την ευγενική χορηγία της κυρίας Αιμιλίας Πέτρου με τη φροντίδα του Συνέδρου Παναγιώτη Ζαχαρίου κατά την οποία όλοι οι Σύνεδροι διασκέδασαν (τραγούδησαν και χόρεψαν) με την ψυχή τους με τη συνοδεία ποιοτικής ζωντανής μουσικής και ορχήστρας νέων επιστημόνων.
Την Τετάρτη, 17η Ιουλίου 2008 εδόθη στο ξενοδοχείο Porto Platanias Seaside Resort , θεατρική παράσταση του έργου του Καθηγητού Γιάννη Πουλάκου «Οι αράχνες των Αχαρνών». Ο ίδιος ο Καθηγητής Γιάννης Πουλάκος σκηνοθέτησε την αριστοφανικής εμπνεύσεως κωμωδία του με ηθοποιούς νέα πρόσωπα που μετείχαν στο Συνέδριο.
Την Πέμπτη 18 η Ιουλίου 2008 πραγματοποιήθηκε η ολοήμερη εκδρομή των Συνέδρων με ξενάγηση στους Αρχαιολογικούς χώρους (παλάτι του Μίνωα στην Κνωσσό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) της Κρήτης. Οι Σύνεδροι εθαύμασαν την ομορφιά του τοπίου και τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ήταν μια πλούσια σε εμπειρία και σε αναψυχή εκδρομή στην οργάνωση της οποίας συνέβαλαν, εκτός των άλλων, η κυρία Νασούλα Μπαρμπαρήγου, η κυρία Κλειώ Φανουράκη (πρόσωπα του Συνεδρίου) και η Σοφία Βουδούρη.
Κατά τη διάρκεια του Εικοστού Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας (20ο ΔΙΣΕΦ) ανηγγέλθη επίσημα η εκδημία του Sir Teruo Suzuki, Καθηγητού της Φιλοσοφίας, Επιτίμου Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Ιππότου του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Θρόνου, ετηρήθη ενός λεπτού σιγή για να τιμηθή η μνήμη του από τούς Συνέδρους και εξεδόθη ψήφισμα που απεστάλη στη σεμνή και αξιαγάπητο σύζυγό του Chisato Suzuki.
Ο αείμνηστος Teruo Suzuki υπήρξε μια εξαιρετική προσωπικότητα, λάτρης της ελληνικής φιλοσοφίας και πολύ τιμώμενο πρόσωπο από τους Ιάπωνες συναδέλφους του. Είναι σημαντικό να αναφερθή ότι εζήτησε να γραφή στην τάφο του, δίκην επιτυμβίου στήλης, η ακόλουθη επιγραφή στην ελληνική γλώσσα:
Εφιλοσοφοῦμεν Ελληνικῶς
Η ΔΕΕΦ, με τη φροντίδα του Καθηγητού Shigeru Yonezawa και της Chisato Suzuki συζύγου του αειμνήστου Sir Teruo Suzuki, έχει φωτογραφικό αντίγραφο του τάφου και της επιγραφής.
Οι επιλεγμένες επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, στις Εκδόσεις Ιωνία. Οι εν λόγω τόμοι είναι οι εξής:
- Boudouris Konstantine & Adam Maria( Eds), Greek Philosophy and the Issues of Our Age, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2009
- Boudouris Konstantine & Adam Maria( Eds), Greek Philosophy and the Issues of Our Age, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2009
- Κωνσταντίνου Βουδούρη & Δημοσθένη Γεωργοβασίλη, Η Ελληνική Φιλοσοφία και τα Προβλήματα της Εποχής μας, Εκδόσεις Ιωνία , Αθήνα 2009
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Παιδεία : Η Εκπαίδευση στην Εποχή της Οικουμενικότητας"
Τον Ιούλιο του 2007 (15-21) το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με πολούς επιστημονικούς φορείς, διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Δέκατο Έννατο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Σάμο (Πυθαγόρειο).
Η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Κυριακή 15/7/2007 στο ξενοδοχείο Δορύσσα του Πυθαγορείου. Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων φορέων της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ιδιαίτερα του Δημάρχου Πυθαγορείου κυρίου Γεωργίου Γεωργιάδη) και των εκπροσώπων διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών, άρχισε, υπό την Προεδρεία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη, η βραδυνή Επίσημη Επιστημονική Συνεδρία, με κορυφαίους Ομιλητές τους Καθηγητές Θεοδόση Τάσιο, Jeremiah Reedy , Paul Gaffney και τη Λέκτορα Βασιλική Καραβάκου.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και επραγματοποιήθησαν όλες οι προγραμματισθείσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Έτσι καθ’όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου υπήρξε έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου που περιείχε τα βιβλία των φιλοσοφικών εκδόσεων Ιωνία και τα βιβλία των Ελλήνων και Αλλοδαπών Συνέδρων με κύρια υπεύθυνη την κυρία Αμαλία Τριπαμπούκη.
Την Τρίτη 17/7//2007 έλαβε χώρα το Gala Dinner των Συνέδρων στο ξενοδοχείο Δορύσσα μέσα σε εξαιρετική ατμόσφαιρα με ποιοτική και ευχάριστη ζωντανή μουσική. Την Τέταρτη 18/7/2007 μετά το βραδυνό Επιστημονικό Πρόγραμμα επαίχθη το θεατρικό δρώμενο του Καθηγητή Thomas Robinson με τίτλο «Τα ημερολόγια του Σωκράτη» (The Diaries of Socrates) για τέσσερα πρόσωπα.
Τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος στο δρώμενο ήσαν ο Καθηγητής Thomas Robinson , η Καθηγήτρια Linda Ardito , ο Καθηγητής Scott Rubarth και η Καθηγήτρια Joanne Waugh . Η μετάφραση του έργου αυτού στην Ελληνική από τον Καθηγητή κύριο Κωνσταντίνο Βουδούρη εδημοσιεύθη τύποις και υπάρχει στο τέλος του Προγράμματος του Συνεδρίου.
Το Σάββατο 21/7/2007 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή των Συνέδρων στο Νησί (Γύρος Σάμου). Για την οργάνωση της εκδρομής και τη ξενάγηση των Συνέδρων συνέβαλαν σημαντικά οι Καθηγητές Θεοδόσης Τάσιος, Jeremiah Reedy , Τάσος Λαδικός καθώς και η Σοφία Βουδούρη.
Οι Σύνεδροι είχαν μία εξαίρετη βραδυά αναψυχής και σχόλης που ήταν προσφορά της Συνέδρου κυρίας Αιμιλίας Πέτρου. Το Συνέδριο για την Παιδεία ήταν, εκτός των άλλων, ένα παιδευτικό γεγονός καθ΄ εαυτό που είχε υψηλό επιστημονικό επίπεδο και δημιούργησε φιλικό κλίμα και εξαίσια παιδευτική ατμόσφαιρα.
Τη Δευτέρα 5/8/2002 οργανώθηκε βραδυνή διασκέδαση στην ακρογιαλιά (Θοίνα παρά θιν' αλός - Beach Party ) με την ευγενική επιμέλεια του κυρίου Ευάγγελου Τασούλα προς τιμήν και τέρψιν των Ελλήνων και αλλοδαπών Συνέδρων.
Οι επιλεγμένες επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, στις Εκδόσεις Ιωνία. Οι εν λόγω τόμοι είναι οι εξής:
- Boudouris K. & Knezevic M. (Eds.), Paideia: Education in the Global Era, Volume I , Ionia Publications, Athens 2008, pp. 272
- Boudouris K. & Knezevic M. (Eds.), Paideia: Education in the Global Era, Volume II , Ionia Publications, Athens 2008, pp. 280
- Βουδούρης Κ. ( Ed.), Παιδεία : Η Εκπαίδευση στην Εποχή της Οικουμενικότητας, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2008 σελ. 408
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Αξίες και Δικαιοσύνη στην Εποχή της Οικουμενικότητας"
Τον Ιούλιο του 2006 (20-27) το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία το Υπουργείο Πολιτισμού, οτο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και τισς Νομαρχίες Καβάλας και Ξάνθης και με πολούς επιστημονικούς φορείς (Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία κτλ), διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Δέκατο Όγδοο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το Συνέδριο έγινε στην Καβάλα και τα Άβδηρα και οι Συνέδροι επεσκέφθησαν και τη Θάσο.
Την Πέμπτη 20/7/2006 το βράδυ, μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων και των αρχών της πολιτείας (εκτός των άλλων, προσεφώνησαν τους Συνέδρους ο Καθηγ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κύριος Νίκος Ελευθερόγλου), άρχισε η Επίσημη Εσπερινή Επιστημονική Συνεδρία στο ξενοδοχείο Lucyτης Καβάλας υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη (με Γραμματεία την κυρία Zωή Δελάκη και τη Δρα Μαρία Αδάμ) και με εξέχοντες ομιλητές τον Καθηγητή John Anton και τον Καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.
Μετά το πέρας της συζήτησης παρετέθη δεξίωση υπό του Νομάρχου Καβάλας κυρίου Θεοδώρου Καλλιοντζή προς τιμήν των Συνέδρων στο Ξενοδοχείο Lucy.
To Συνέδριο εσυνεχίσθη κανονικά και επραγματοποιήθησαν όλες οι προγραμματισθείσες Εκδηλώσεις αυτού, όπως το Gala Dinner των Συνέδρων με ωραία μουσική, τραγούδι και χορό, η Ελληνική Βραδυά ( Beach Party) σε κέντρο-ταβέρνα κοντά στην Ακρογιαλιά (24/7/2006), με μουσική, τραγούδι και χορό, η δεξίωση του Υπερνομάρχη κυρίου Κωνσταντίνου Τάτση προς τιμήν των Συνέδρων (25/7/2006).
H επίσκεψη των Συνέδρων την 26/7/2006 στους Φιλίππους και η διεξαγωγή Φιλοσοφικής Ημερίδας στα αρχαία Άβδηρα σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων και δεξίωση των Συνέδρων υπό της Δημάρχου Αβδήρων κυρίας Ευανθίας Τσακίρη.
Τέλος οργανώθηκε εξαιρετική Ημερήσια Εκδρομή των Συνέδρων στη Νήσο Θάσο με επίσκεψη των αρχαιοτήτων του Νησιού με σχόλη, ξεκούραση και καταμάγευση των Συνέδρων από τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και το υπέρλευκο μάρμαρο της Γης και την ωραία φιλοξενία της Θάσου.
Η επιτυχία του Συνεδρίου ήταν πολύ μεγάλη και οι Σύνεδροι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία και την εγκαρδιότητα του Βορειοελλαδικού Ελληνισμού.
Για το Συνέδριο βλέπε επιστολημιαίες απόψεις Συνέδρων:
«Thank you for enabling me to participate in a stimulating conference in Democritus beautiful «backyard» and please extend my thanks to all ours hosts, including the municipality of Abdera» (James A. Andrews, Ohio University-30 September 2006)
«Thank you for an interesting and important conference» (Veronique Foti, The Pennsylvania State University-1 August 2006)
Οι επιλεγμένες επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία. Οι εν λόγω τόμοι είναι οι εξής:
- Βουδούρη Κ. (Ed.), Values and Justice in the Global Era, Volume I , Ionia Publications, Athens 2007, pp. 200
- Βουδούρη Κ. (Ed.), Values and Justice in the Global Era, Volume II , Ionia Publications, Athens 2007, pp. 200
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Η Φιλοσοφία, του Πολιτισμού"
Τον Αύγουστο του 2005 (1-7/8/2005) το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία το Υπουργείο Πολιτισμού και με πολλούς επιστημονικούς φορείς (Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, κτλ), διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Δέκατο Έβδομο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Σάμο και στην Πάτμο.
Την Κυριακή 31/7/2005 άρχισε τις Εργασίες του το 17 ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με άφιξη των Συνέδρων στη Σάμο, την εγγραφή τους και την παραλαβή του φακέλου του Συνέδρου.
Την Δευτέρα (1/8/2005) και ώρα 9:00 άρχισε η πρωινή Συνεδρία και εσυνεχίσθη όλη την ημέρα κατά το Πρόγραμμα και το βράδυ έγινε η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου. Μετά τις προσφωνήσεις των εκπροσώπων των φιλοσοφικών εταιρειών και των επισήμων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης, άρχισε υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κ. Βουδούρη, η Επίσημη Επιστημονική Βραδυνή Συνεδρία με κύριο ομιλητή τον καθηγητή John Anton.
Μετά τη συζήτηση παρετέθη Δεξίωση υπό του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πυθαγορείου προς τιμήν των Συνέδρων.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και επραγματοποιήθηκαν όλες οι Εκδηλώσεις, όπως το Gala Dinner των Συνέδρων σε εξαιρετική ατμόσφαιρα και με ευχάριστη μουσική την Τρίτη 2/8/2005 στο Ξενοδοχείο Δορύσσα, η ειδική Συνεδρία (poster session) των Νέων Ερευνητών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών την Τετάρτη 3/8/2005 και η καθιερωμένη διασκέδαση στην ακρογιαλιά (Beach Party) την Πέμπτη 4/8/2005.
Ακόμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη Νήσο Πάτμο με 5 κυρίες ομιλίες και επίσκεψη στα αξιοθέατα της Νήσου (Σπήλαιο της Αποκάλυψης και Ιερά Μονή Πάτμου) και με δεξίωση των Συνέδρων υπό του Δημάρχου της Πάτμου κ. Καμπόσου, με τη φροντίδα του Λυκειάρχου κυρίου Ματθαίου Μελιανού. Η Επιστημονική Συνεδρία στο Νησί και η προσκυνηματική Επίσκεψη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και στο φημισμένο Μοναστήρι της Πάτμου δημιούργησαν εξαιρετική εντύπωση στους Συνέδρους.
Στο Συνέδριο μετέσχε, πέραν των άλλων, και ομάδα καθηγητών, νέων επιστημόνων και φοιτητών από την Κορέα. Τούτο δείχνει, εκτός των άλλων, ότι το Συνέδριο έχει καταστή παγκόσμιος φιλοσοφικός θεσμός και σημαντικό κέντρο πολιτισμού και παιδείας.
Τέλος έγινε και ο γύρος της Σάμου την Κυριακή 7/8/2005.
Για το Συνέδριο βλέπε τις ακόλουθες επιστολημιαίες απόψεις Συνέδρων:
«Thanks for a great conference. Enclosed is the final version of my paper» (David C.Hoffiman Trenton NJ- 27 August, 2005)
«Θα ήθελα με την παρούσα επιστολή μου να σας συγχαρώ για την άψογη διοργάνωση του 17 ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας στη Σάμο και να σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε την εργασία μου για παρουσίαση στο Συνέδριο. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν και πάλι ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως επίκαιρο» (Δρ Βασιλική Καραβάκου, Θεσσαλονίκη-19 Σεπτεμβρίου, 2005)
«Thank you also for allowing me to participate in a stimulating conference in a very beautiful environment» (James A. Andrews, Ohio University-14 October, 2005)
«Για ακόμη μία φορά, σας ευχαριστώ ab immo pectore για τη δημιουργική συνεργασία και την ευκαιρία, που μου δώσατε να συμμετάσχω σε ένα Διεθνές Συνέδριο και να μιλήσω επιστημονικά με τόσο σημαντικούς επιστήμονες» (Ελισάβετ Νικολαϊδου, Υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου , Θεσσαλονίκη -15 Σεπτεμβρίου 2005).
«I would like to thank you once again for your generous hospitality and for all of the work you put into organizing the conference. It was my first time to attend an IAGP conference, and after this experience I certainly hope to attend again in the future. What impressed me so much about this conference was that, in addition to the academic dimension, there was also a strong cultural dimension to the conference. Through the events you organized, you provided the conference participants with excellent opportunity to learn more about Greek culture, both Ancient and modern Greek culture. For me, it was a perfect introduction to Greece , and I really want to thank you for that. Of course, I also enjoyed meeting to the other scholars at the conference and exchanging views with them. I really think you did an excellent job as organizer of the conference, and I look forward to seeing the final publication» (John Michael McGuire, Hanyang University South Korea-29 Οκτωβρίου 2005).
Οι Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, στις Εκδόσεις Ιωνία. Οι εν λόγω τόμοι είναι οι εξής:
- Boudouris K. (Ed.), The Philosophy of Culture, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2006, pp. 256
- Boudouris K. (Ed.), The Philosophy of Culture, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2006, pp. 264
- Βουδούρης Κ. ( Ed.), Η Φιλοσοφία του Πολιτισμού , Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2006 σελ. 264
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Φιλοσοφία, Ανταγωνιστικότητα και Αγαθός Βίος"
Το Συνέδριο έγινε τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2004 (27/6 - 4/7/2004) στην πόλη των Αθηνών και στη Νήσο Σπέτσες σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Σπετσών.
Η Eπίσημη Eναρκτήρια Συνεδρία έγινε την Κυριακή 27/6/2004 (και ώρα 10π.μ.) στην Αθήνα, στη μεγάλη αίθουσα τελετών (aula) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τις προσφωνήσεις Υπουργών, της Δημάρχου Αθηναίων και των εκπροσώπων των Φιλοσοφικών Συλλόγων και Εταιρειών, άρχισε η Επιστημονική Συνεδρία υπό την Προεδρία του τέως Πρυτάνεως Καθηγητού κυρίου Πέτρου Γέμτου και με ομιλητές τους διακεκριμένους Καθηγητές Θεοδόση Τάσιο και John Anton.
Μετά το πέρας της Συνεδρίας περί την 13:00 ο Δήμος Αθηναίων παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εν συνεχεία οι Σύνεδροι αναχώρησαν για τις Σπέτσες, όπου κατά κύριο λόγο διεξήχθη το Πρώτο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.
Το βράδυ της Κυριακής (27/6/2004) άνοιξε η Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου στην Κοργιαλένειο Σχολή και, εκτός των άλλων, ετακτοποιήθη η διαμονή των Συνέδρων σε διάφορα Ξενοδοχεία του Νησιού.
Την Δευτέρα 25/6/2004 το πρωί άρχισε το Συνέδριο στην Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών με δύο παράλληλες Συνεδρίες δύο αίθουσες της αυτής Σχολής.
Το Συνέδριο εσυνεχίσθη κανονικά και έγιναν όλες οι Προγραμματισθείσες Εκδηλώσεις του.
Έτσι την Τρίτη 29/6/2004 το βράδυ παρετέθη Δεξίωση υπό του Δημάρχου Σπετσών κυρίου Ευαγγέλου Κονταξάκη στο Ξενοδοχείο «Νησιά»προς τιμήν των Συνέδρων.
Την Τετάρτη 30/6/2004 οργανώθηκε δεξίωση με μουσική και χορό στην ακρογιαλιά (Beach Party) με την ευγενική επιμέλεια του κ. Ευαγγέλου Τασούλα, τη βοήθεια πολλών νέων Συνέδρων και με την χορηγία της Ελληνικής Τεχνοδομικής (κύριοι Ν. Τρίχας και Δημ. Κούτρας).
Την Πέμπτη 1/7/04 εδόθη Θεατρική παράσταση με το σατυρικό θεατρικό δρώμενο «Οι συμπάσχοντες» του συγγραφέα, σκηνοθέτη και Συνέδρου Καθηγητού Γιάννη Πουλάκου. Το ίδιο βράδυ έγινε δεξίωση των Συνέδρων (Gala Dinner) σε κέντρο της πόλης των Σπετσών.
Την Παρασκευή 2/7/2004 εδόδη Δεξίωση υπό της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου προς τιμήν των Συνέδρων και το Σάββατο 3/7/2004 πραγματοποιήθηκε εκδρομή των Συνέδρων στην Επίδαυρο, Ναύπλιο και Μυκήνες, όπου οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς τόπους και να θαυμάσουν τα περίφημα Ελληνικά μνημεία και αρχαιότητες και να έλθουν σε επαφή με τη σύγχρονη ζωή των Ελλήνων.
Το Συνέδριο έλαβε απόφαση και εξέδωσε Ψήφισμα με στόχο όπως συνεχισθή η παράδοση και όπως το 2 ο Παγκόσμιο Ολυμπιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας διεξαχθεί στο Πεκίνο.
Μετά ταύτα εκ μέρους της ΔΕΕΦ και της Ελληνικής πλευράς έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθή ότι ορισμένοι Σύνεδροι κατά τη διάρκεια υπογραφής του Ψηφίσματος υποστήριξαν την άποψη ότι κάθε πέντε χρόνια πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, ώστε να τιμάται έτσι η γενέθλιος χώρα της φιλοσοφίας per se.
(Η άποψη αυτή είναι σημαντική, αλλά ήταν μειοψηφούσα)
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για το Συνέδριο βλέπε τις ακόλουθες επιστολημιαίες απόψεις Συνέδρων:
«Συγχαρητήρια και πάλι για την πολύ επιτυχημένη οργάνωση του Συνεδρίου». (Καθηγ. Αριστείδης Γωγούσης, Θεσσαλονίκη , 30-11-2004 ) .
«Thank you very much for a wonderful conference in Spetses. Your leadership made it very successful. I learned a great deal from the papers and I met some very interesting people Thank you again. I certainly hope to come again next year!» (Professor Heidi Northwood, Department of Philosophy, Nazareth College , 23-8-2004).
«Επιτρέψτε μου να εκφράσω το θαυμασμό μου για την άρτια οργάνωση του Συνεδρίου και να Σας ευχαριστήσω για την ευγένειά σας να με δεχθείτε να μιλήσω σ’ αυτό» (Μόσχος Λαγκουβάρδος, Λάρισα, 21-9-2004)
«Επίσης σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την πολύ καλή οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου, η παρακολούθηση των Εργασιών του οποίου, καθώς και η συμμετοχή μου με Ανακοίνωση αποτελούν για μένα πολύτιμη εμπειρία» (Κώστας Παπαδόπουλος, 24-9-2004)
«Thank you again for the conference this summer» (Professor Ronald Polansky, Duquesne University , Pittsburgh , September 2004)
«Thank you for a good conference» (Dr. Kirk W. Junker, Duquesne University , 18 October 2004)
«I would like to congratulate again you for a successful congress and to thank you for your courtesy» (Professor Francesco Belfiore, Italy , 26-8-2004)
«Thank you again for yet another successful conference and for your support and all of your efforts with respect to my new, honor title with IAGP. Thi s is indeed very meaningful to me» (Professor Linda Ardito, USA , 20-8-2005)
«Με την αφορμή αυτή θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου, ευχόμενος τη θεσμοθέτηση στην πορεία του χρόνου αυτής σας της προσπάθειας» (Επικ. Καθήγ. Βασίλειος Καράκωστας, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Αθήνα, 1-9-2004)
Το Συνέδριο εσημείωσε μεγάλη επιτυχία και οι επιλεγμένες επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τέσσαρες σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία. Οι εν λόγω τόμοι είναι οι εξής:
- Βουδούρη Κωνσταντίνου & Μαραγγιανού Ευαγγελία (Eds), Φιλοσοφία, Ανταγωνιστικότητα και Αγαθός Βίος, Τόμος Πρώτος, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2005, σελ. 424
- Βουδούρη Κωνσταντίνου & Μαραγγιανού Ευαγγελία (Eds), Φιλοσοφία, Ανταγωνιστικότητα και Αγαθός Βίος, Τόμος Δεύτερος, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2005, σελ. 400
- Boudouris K. & Kalimtzis K. (Eds), Philosophy, Competition and the Good Life, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2005, pp. 412
- Boudouris K. & Kalimtzis K. (Eds), Philosophy, Competition and the Good Life, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2005, pp. 396
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Πόλις, Κοσμόπολις και τα Προβλήματα της Εποχής μας"
To ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου και με πολούς επιστημονικούς φορείς, διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Δέκατο Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το Συνέδριο έγινε τον Αύγουστο (1-7 Αυγούστου) του 2002 στη Σάμο σε συνεργασία με το Δήμο Σαμίων και το Δήμο Πυθαγορείου.
H Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου έγινε στο Ξενοδοχείο Δορύσσα την Παρασκευή 2/8/2002 .
Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων, εκπροσώπων διαφόρων επιστημονικών Συλλόγων και Εταιρειών, άρχισε η Βραδυνή Επιστημονική Συνεδρία υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη και με κύριους ομιλητές τον Καθηγητή John Anton και Θεοδόσιο Τάσιο.
Το βράδυ ο Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας κύριος Θαλασσινός Θαλασσινός παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των επισήμων και Ελλήνων και αλλοδαπών Συνέδρων.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και επραγματοποιήθησαν όλες οι προγραμματισθείσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.
Την Κυριακή 4/8/2002 ο Πρόεδρος Καθηγητής Κ. Βουδούρης και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσαν Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Τη Δευτέρα 5/8/2002 οργανώθηκε βραδυνή διασκέδαση στην ακρογιαλιά (Θοίνα Παρά θιν’ Αλός - Beach Party ) με την ευγενική επιμέλεια του κυρίου Ευάγγελου Τασούλα προς τιμήν και τέρψιν των Ελλήνων και αλλοδαπών Συνέδρων.
Το ίδιο βράδυ προεόρτια της τοπικής εορτής της 6 ης Αυγούστου οι Σύνεδροι παρακολούθησαν τις Εκδηλώσεις του Δήμου Πυθαγορείου στο λιμάνι του Πυθαγορείου.
Την Τετάρτη 7/8/2002 μετά τη βραδυνή Συνεδρία και το κλείσιμο του Συνεδρίου ο Δήμαρχος Πυθαγορείου κύριος Νικόλαος Μάρκου παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων και των Επιτίμων Δημοτών Πυθαγορείου.
Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή των Συνέδρων στη Σάμο (Γύρος Σάμου) και έγινε επίσκεψη σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Σάμου.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι από τη Σάμο και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία, με τον τίτλο:
- Βουδούρη Κ. (Ed.), Ρητορική, Πόλις, Κοσμόπολις και Παγκοσμιοποίηση, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2004, σελ. 360
- Boudouris K. (Ed.), Polis and Cosmopolis: Problems of a Global Era, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2003, pp. 272
- Boudouris K. (Ed.), Polis and Cosmopolis: Problems of a Global Era, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2003, pp. 272
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Φιλοσοφία της Επικοινωνίας"
To ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙ και με πολούς επιστημονικούς φορείς, διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Δέκατο Τρίτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το Συνέδριο έγινε τον Αύγουστο (18-25 Αυγούστου) του 2001 στη Ρόδο σε συνεργασία με το Δήμο Ροδίων και Αφάντου.
H Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου το Σάββατο 18/8/2001 έγινε στο Ξενοδοχείο Mediterranean Hotel της Ρόδου.
Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων, εκπροσώπων διαφόρων επιστημονικών Συλλόγων και Εταιρειών, άρχισε η Βραδυνή Επιστημονική Συνεδρία υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη και με κύριους ομιλητές τον Καθηγητή John Poulakos και το Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Bουλευτή, κύριο Απόστολο Κακλαμάνη.
Το βράδυ της ιδίας ημέρας ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κύριος Σάββας Καραγιάννης παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και επραγματοποιήθησαν όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητές του.
Έτσι καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.
Την Κυριακή το βράδυ 19/8/2001 σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση στο Ξενοδοχείο Rhodos Palace με θέμα: «Η δικαιϊκή διάσταση της δίκης του Σωκράτους», με ομιλητή τον Καθηγητή Κώστα Μπέη και με προβολή διαφανειών και απαγγελία ποιημάτων τη συνοδεία πιάνου.
Τη Δευτέρα 20/8/2001 ο Δήμαρχος Ρόδου κύριος Γεώργιος Γιαννόπουλος παρέθεσε εξαιρετική Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων και Επιτίμων Δημοτών της πόλεως Ρόδου στο χώρο του Συσσιτίου.
Την Τρίτη 21/8/2001 εδόθη σημαντική Συναυλία αφιερωμένη στον Σωκράτη του συγκροτήματος Fortune υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού της Μουσικής και Επιτελεστικών Τεχνών Dr Werner Schulze στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της παλαιάς πόλης της Ρόδου. Η συναυλία έγινε με τη φροντίδα του Δήμου Ροδίων και με την ευγενική χορηγία της αυστριακής Κυβέρνησης και της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Την Τετάρτη 22/8/2001 έγινε Εκδήλωση του Συνεδρίου στο Δήμο Αφάντου με ομιλητές τον Καθηγητή John Anton, John Poulakos και Αλέξανδρος Ζηστάκης. Μετά την Εκδήλωση ο Δήμαρχος Αφάντου κύριος Σταύρος Σταυρής παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την Πέμπτη 23/8/2001 η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στο πρώην Ξενοδοχείο των Ρόδων και νυν Καζίνο Ρόδου ( Grande Albergo Delle Rose).
Την Παρασκευή 24/8/2001 το Συνέδριο μετέβη στην Λίνδο όπου έγινε επίσκεψη στην Ακρόπολη της Λίνδου και εκεί πραγματοποιήθηκε βραδυνή Συνεδρία. Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων και ιδιαίτερα του Δημάρχου Λίνδου κυρίου Γεωργίου Θαρενού έγιναν τρεις επιστημονικές Ανακοινώσεις από τους Καθηγητές John Anton, John Poulakos και Kωνσταντίνο Βουδούρη. Στη Λίνδο έγινε σε μία ωραία ατμόσφαιρα καθώς ο ήλιος έγερνε προς τη Δύση το κλείσιμο του Συνεδρίου και ακούστηκαν οι γνώμες των Συνέδρων για την εξαιρετική πορεία του Συνεδρίου.
Το Σάββατο 25/8/2001, την τελευταία μέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο εκδρομές, ήτοι ο Γύρος της Ρόδου και η εκδρομή στη Νήσο Σύμη. Έτσι εδόθη η ευκαιρία στους Συνέδρους να γνωρίσουν τις ομορφιές της Ρόδου και να θαυμάσουν την απέριττη ομορφιά και μοναδικότητα του τοπίου της Σύμης.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι από τη Ρόδο και την Λίνδο και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για το Συνέδριο βλέπε τις ακόλουθες επιστολημιαίες απόψεις Συνέδρων:
«Ι thank you again fοr the fruitful and pleasant conference, and look forward to participating in another conference of the International Association for Greek Philosophy soon, hopefully the one of next summer» (Francois Renaud, Universite de Moncton, 2-10-2001)
«Thank yοu for the successful conference in Rhodes.» (Juhani Pietarinen, University of Turku, 5-9-2001)
«Ι wanted to take a moment to thank you for an excellent conference οn the island of Rhodes. As has been the case for the three years Ι haνe attended the conference, it was a thoroughly enjoyable and rewarding experience. The intellectual exchange is heightened by the environment you proνide in which scholars from around the world can converse despite the language barries that might otherwise limit discussion. As a student of communication, this year' s theme was particularly interesting since it brought many people from my field to this philosophy conference for the first time. Ι hope the interest in the conference continues to grow. Thank you also for the beautiful environment and scenery that is Rhodes. The ocean, the old city, and simply the streets of Rhodos conνeyed much of the beauty to be found in Greece, and Ι appreciate the opportunity provided by the conference to see it. Μ y mother truly enjoyed the entire experience, and was very grateful to the conference for creating the opportunity for her to visit Greece. Thank you for making her feel welcome». (Dr Kevin J. Ayotte, University of Pittsburg, USA , 29-8-2001)
«Let me express you my sincere thanks for the wonderful conference that you and your colleagues organized. Ι was v ery pleased to participate and was equally happy to discover that the conference was eνen more successful than the one Ι had attended in Mytilene. Ι hope to come to the next one you are organizing this coming summer 2002» (Dr. Constantinos V . Proimos, 19-9-2001)
«Thank you so very much for giving me the opportunity to share ideas with other scholars this summer in Rhodes. With these conferences, we are able to "reignite" the intellectual fire that ancient Greek philosophy represents... a fire that should never be extinguished. Thank you for your consideration» (Stephanie Theodorou, Immaculate College, 26-9-2001)
«Again, thank you very much for organizing the conference. I found it to be very productive» (Jane S. Sutton, Department of Communication, Penn State University, 20 September 2001)
«We want to thank you very much for a wonderful work. The conference was a great success, thank to your leadership and planning (Koula and Richard Hartnett, Morgantown, 25 August 2001)
«Thank you very much for a wonderful conference. It was a pleasure meeting you on Rhodes. I enjoyed my stay there very much and learned a great deal at the conference sessions» (Gina Zavota, Bergische Universitaet Wuppertal, Germany, 4-09-01)
«We may thank you so much for the possibility to join your congress. It had been a wonderful experience and we admire you and your assistants for organizing this conference so perfectly. We had also been very much impressed by the quite familiar atmosphere you could bring about to meeting» (Eugen and Christa Schweitzer, Germany, 4-09-01)
«I also wish to thank you again for a wonderful conference experience in Rhodes and for the photographs. Memories of the conference are a source of comfort for me as I attempt to deal with the horrific terrorist attack here in New York» (Dr Linda Ardito New York, 23 Sept. 2001)
«It was truly exciting to meet all the participants this summer (in Rhodes), to do the serious work and also forge friendships that would always stay memorable» (Antonia Atanassova, Boston College USA, 16 Nov. 2001)
«I do want to let you know how much I gained from the conference both intellectually and personally. It was truly a convening of earnest scholars in a beautiful, inspiring environment. My friend and colleague, John Poulakos, promised me the experience would far surpass what we typically have for our scholarly conferences. He did not exaggerate. Thank you for all your effort at making this conference happen» (Dr. Beth S. Bennett, University of Alabama, 22-12-01)
«It was a happy reminder of my experiences in Rhodes this summer and a pleasant retreat from the tension of terrorism and war which has punctuated my fall this year» (Prof. Adrienne E. Christiansen, Department of communication, Macalester College, Minnesota, 19/01/02)
«Let me also take this opportunity to say what I did not have the opportunity to say in Rhodes: thank you for a stimulating and enjoyable conference» (Francisco J. Gonzalez, Skidmore College, New York, 26 September 2001)
«Thank you again for the time and energy you devoted to achieving a productive and enjoyable conference on Rhodos (Prof. David Hoffman, Temple University, Philadelphia USA, 9/10/01)
«My wife and I thoroughly enjoyed the «Colossal feast of Greek knowledge» on the isle of Rhodes. Hope you will be able to visit us sometime here in West Virginia. Thanks again for your splendid hospitality, and give our special regards to your wonderful staff» (Prof. Richard Hartnett, West Virginia University- 27 September 2001)
Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία, με τον τίτλο:
- Βουδούρη Κ. (Ed.), Ρητορική, Επικοινωνία, Πολιτική και Φιλοσοφία, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2002, σελ. 304
- Boudouris K. and Poulakos J. (Eds.), The Philosophy of Communication, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2002, pp. 215
- Boudouris K. and Poulakos J. (Eds.), The Philosophy of Communication, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2002, pp. 240
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Ελληνική Φιλοσοφια και Γνωσιοθεωρία"
To ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΙ και με πολούς επιστημονικούς φορείς, διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Δωδέκατο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το Συνέδριο έγινε τον Αύγουστο (20-27 Αυγούστου) του 2000 στην Σάμο και στην Πάτμο σε συνεργασία με το Δήμο Πυθαγορείου και Πάτμου.
H Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου την 20/8/2000 έγινε στο Ξενοδοχείο Δορύσσα του Πυθαγορείου.
Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων, εκπροσώπων διαφόρων επιστημονικών Συλλόγων και Εταιρειών, άρχισε η Βραδυνή Επιστημονική Συνεδρία (19:30-21:00) υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη και με κύριους ομιλητές τους Καθηγητές John Anton και Richard Purtill.
Το βράδυ ο Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας κύριος Θαλασσινός Θαλασσινός παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και επραγματοποιήθησαν όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.
Τη Δευτέρα 21/8/2000 οργανώθηκε βραδυνή διασκέδαση στην ακρογιαλιά ( Beach Party ) με την φροντίδα του κυρίου Ευάγγελου Τασούλα και με τη χορηγία του κυρίου Ν. Τρίχα (Ελληνική Τεχνοδομική) προς τιμήν των Ελλήνων και αλλοδαπών Συνέδρων.
Την Τρίτη 22/8/2000 εδόθη θεατρική παράσταση από τον Οργανισμό «Θεατρική Έξοδος Αιγαίου» (σκηνοθέτης Δρ Νίκος Παροίκος) με το έργο του Αριστοφάνους Ιππήςστο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Η παράσταση ήταν προσφορά του Δήμου Πυθαγορείου προς τιμήν των Συνέδρων.
Την Τετάρτη 23/8/2000 η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την Πέμπτη 24/8/2000 ο Δήμαρχος Πυθαγορείου κύριος Νικόλαος Μάρκου παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων και των Επιτίμων Δημοτών Πυθαγορείου.
Το Σάββατο 26/8/2000 οι Σύνεδροι ανεχώρησαν για την Πάτμο, όπου έφθασαν κατά την 8:30 πρωινή.
Το Συνέδριο οργάνωσε στη Νήσο Πάτμο Φιλοσοφική Ημερίδα με θέμα: «Η έρευνά για την Αλήθεια»
Η Πρωινή Συνεδρία (8:30-10:00) περιελάβανε, εκτός από τις προσφωνήσεις του Δημάρχου Πάτμου κυρίου Ματθαίου Μελιανού και του Αρχιμανδρίτου και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Πάτμου Αντύπα Νικηταρά, τρεις επιστημονικές Ανακοινώσεις.
Το Απόγευμα έγινε η δεύτερη Eπιστημονική Συνεδρία με άλλες τρεις επιστημονικές Ανακοινώσεις.
Στο μεταξύ οι Σύνεδροι επισκέφθησαν το ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Πάτμου εδεξιώθη τους Συνέδρους. Οι Σύνεδροι επέστρεψαν το βράδυ στο Πυθαγόρειο.
Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2000 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή των Συνέδρων στη Σάμο (Γύρος Σάμου) και επίσκεψη σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Σάμου.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι από τη Σάμο και την Πάτμο και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία, με τον τίτλο:
- Ελληνική Φιλοσοφια και Γνωσιοθεωρία, Εξεδόθη υπό του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2000, σελ. 240
- Boudouris K (Editor) Greek Philosophy and Epistemology, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2000, pp. 256
- Boudouris K (Editor) Greek Philosophy and Epistemology, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2000, pp. 264
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Ελληνική Φιλοσοφία και Καλές Τέχνες"
Το Συνέδριο έγινε τον Αύγουστο (20-26 Αυγούστου) του 1999 στη Μήθυμνα και στην Ερεσό της Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Μηθύμνης και Ερεσού.
H Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου την 20/8/1999 έγινε στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Μηθύμνης.
Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων, εκπροσώπων διαφόρων επιστημονικών Συλλόγων και Εταιρειών, άρχισε η Βραδυνή Επιστημονική Συνεδρία (19:30-21:00) υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη και με κύριους ομιλητές τους Καθηγητές Θεοδόση Τάσιο και Richard Purtill .
Το βράδυ ο Δήμαρχος Μηθύμνης κύριος Δημήτριος Βατής παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και επραγματοποιήθησαν όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.
Την Κυριακή το βράδυ (22/8/1999) εδόθη θεατρική παράσταση του πνευματικού κέντρου του Δήμου Νέας Φιλαδελφείας με το έργο του Σοφοκλή Αντιγόνη στο κάστρο της Μήθυμνας σε συνεργασία με το Δήμο Μηθύμνης.
Την Δευτέρα 23/8/1999 η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την Τετάρτη 28/8/1999 οργανώθηκε βραδυνή διασκέδαση στην ακρογιαλιά (Beach Party) με την φροντίδα του κυρίου Ευάγγελου Τασούλα και με τη χορηγία των κυρίων Ν. Τρίχα και Γιώργου Παπαδάκη (Ελληνική Τεχνοδομική) προς τιμήν των Ελλήνων και αλλοδαπών Συνέδρων
Την Παρασκευή 27/8/1999 έλαβε χώρα στο Αιολικό χωριό Ειδική Συνεδριακή Εκδήλωση στην Ερεσό με θέμα: Θεόφραστος και Οικολογία με κύριους ομιλητές τον Καθηγητή John Anton , τον Δρα Κώστα Αθανασόπουλο και τον Δρα Κώστα Καλιμτζή. Το μεσημέρι παρετέθη δεξίωση υπό τον Δήμαρχο Ερεσού κυρίου Πολυδώρου Αμπατζή στο Αιολικό χωριό.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι από την Μήθυμνα και Ερεσό και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία, με τον τίτλο:
- Φιλοσοφία και Καλές Τέχνες, Εξεδόθη υπό του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 2000, σελ. 356
- Boudouris K (Editor) Greek Philosophy and the Fine Arts, Vol. I, Ionia Publications, Athens 2000, pp. 256
- Boudouris K (Editor) Greek Philosophy and the Fine Arts, Vol. II, Ionia Publications, Athens 2000, pp. 264
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Φιλοσοφία και Οικολογία"
Το Συνέδριο έγινε τον Αύγουστο (23-28 Αυγούστου) του 1998 στην Σάμο και στους Φούρνους σε συνεργασία με τους Δήμους της Σάμου και των Φούρνων.
Το Συνέδριο διεξήχθη κανονικά και έγιναν όλες οι πραγραματισμένες εκδηλώσεις.
H Επίσημη Εναρκτήρια Συνεδρία έγινε στο Ξενοδοχείο Δορύσσα του Πυθαγορείου, την Κυριακή το βράδυ 23/8/1998 . Μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων και των φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησαν για το θέμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης και ο Dr Warwick Fox.
Μετά το πέρας της Συνεδρίας παρετέθη δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων από το Δήμαρχο Πυθαγορείου κύριο Νικόλαο Μάρκου.
Τη Δευτέρα 24/8/1998 οργανώθηκε βραδυνή διασκέδαση στην ακρογιαλιά μπροστά από την ταβέρνα Αστερίας του ξενοδοχείου Δορύσσα. Οι Σύνεδροι διασκέδασαν με ζωντανή ευχάριστη μουσική, τραγούδησαν και χόρεψαν στην άμμο. Ήταν για όλους τους συνέδρους μία υπέροχη βραδυά που έγινε με την κύρια φροντίδα του κυρίου Ευάγγελου Τασούλα και με τη χορηγία της Ελληνικής Τεχνοδομικής κτλ.
Έτσι καθ’όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού βιβλίου.
Την 25/8/1998 η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την 27/8/1998 το απόγευμα οι Σύνεδροι συνεδρίασαν στο Δήμο Σαμίων, όπου έγιναν συζητήσεις για τα περιβαλλοντικά θέματα, επεσκέφθησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου και τα άλλα αξιοθέατα της πόλης.
Το βράδυ ο Δήμαρχος Σαμίων κύριος Πέτρος Γρύλλος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων και των επιτίμων δημοτών Σάμου.
Την 27/8/1998 το βράδυ ο Δήμος Πυθαγορείου οργάνωσε ρεσιτάλ πιάνου με την κυρία Ελένη Μουζάλα στο Αρχαίο θεάτρο Πυθαγορείου προς τιμήν των Συνέδρων και Επιτίμων Δημοτών Πυθαγορείου.
Την Παρασκευή 28/8/1998 έγινε η επιστημονική Ημερίδα στους Φούρνους. Οι Σύνεδροι μετέβησαν εκεί με ταχύπλοο με την ευγενή φροντίδα και προσφορά του Βουλευτή Σάμου κυρίου Κώστα Καραμηνά. Στους Φούρνους πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικές επιστημονικές Ανακοινώσεις με κορυφαίο ομιλητή τον Καθηγητή Θεοδόση Τάσιο.
Μετά το πέρας της Συνεδρίας ο Δήμαρχος Φούρνων κύριος Κώστας Γλάρος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Το Σάββατο 29/8/1998 έγινε εκδρομή των Συνέδρων (Γύρος της Σάμου) στα αξιοθέατα του Νησιού.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι από τη Σάμο και τους Φούρνους και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι επιλεγμένες επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις σημαντικούς τόμους, υπό την Αιγίδα των Εκδόσεων Ιωνία, με τον τίτλο:
- Φιλοσοφια και Οικολογία, Εξεδόθη υπό του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη, Εκδόσεις Ιωνία, Αθήνα 1998, σελ. 346
- Boudouris K. & Kalimtzis K. (Editors), Philosophy and Ecology Vol. I Ionia Publications, Athens 1999, pp. 256
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Φιλοσοφία και Ιατρική"
Tο 1997 το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία για την Ελληνική Φιλοσοφία και άλλους επιστημονικούς φορείς, διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Ένατο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το Συνέδριο έγινε τον Αύγουστο (20-27 Αυγούστου) του 1997 στην Νήσο Κω και στην Κάλυμνο, σε συνεργασία με τους Δήμους της ΚΩ και της Καλύμνου.
Η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την 22α και ώρα 19:00 στον υπαίθριο Αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Κω.
Μετά τις προσφωνήσεις των Επισήμων,και με την μεστή προσφώνηση του Υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, άρχισε η Βραδυνή Επιστημονική Συνεδρία, υπό την προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Δημοπούλου, Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και με ομιλητές τον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Στεφανή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βουλευτή Επικρατείας και τον Καθηγητή John Anton.
Μετά το πέρας της Συνεδρίας ο Δήμαρχος Κω κύριος Κώστας Κασερλής παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου εξετελέσθη κανονικά ως προς όλα τα σημεία του και τις προγραμματισμένες Εκδηλώσεις.
Έτσι καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.
Την 22η Αυγούστου 1997 οι Καθηγητές Σύνεδροι της Ιατρικής Σχολής και άλλοι επιστήμονες οργάνωσαν στον Κινηματογράφο Ορφεύς Ιατρική Ημερίδα για το κοινό της πόλεως και μίλησαν πάνω σε επίκαιρα και καίρια ιατρικά θέματα.
Το Σάββατο το βράδυ (23/8/1997) παρετέθη δεξίωση από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου προς τιμήν των Συνέδρων στο Continental Palace Hotel, όπου οι Σύνεδροι διασκέδασαν και απόλαυσαν τα αγαθά της ελληνικής φιλοξενίας.
Την Κυριακή το Βράδυ (24/8/1997) οι Σύνεδροι παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση με το έργο "Σφήκες" του Αριστοφάνη.
Την 27/8/1997 οι Σύνεδροι ανεχώρησαν για την Κάλυμνο όπου έλαβε χώρα Επιστημονική Ημερίδα, αφιερωμένη στον ιατροφιλόσοφο Σκεύο Ζερβό (1875-1966), κατά την οποία ομίλησαν για θέματα Φιλοσοφίας και Ιατρικής διακεκριμένοι επιστήμονες Καθηγητές κυρίως του Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Καλύμνου κύριος Δημήτρης Διακομιχάλης παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στην περιοχή Μυρτιές. Το βράδυ οι Σύνεδροι επέστρεψαν στη Κω.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι από την Κω και την Κάλυμνο και έλαβαν μέρος Σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι επιλεγμένες επιστημονικές Εισηγήσεις και Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις καλαίσθητους και σημαντικούς τόμους, με τον τίτλο:
- Φιλοσοφία και Ιατρική, Εξεδόθη υπό του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη, Αθήνα 1998, σελ. 328
- Philosophy and Medicine, Vol. I, Edited by Professor K. Boudouris, Athens 1998, pp. 304
- Philosophy and Medicine, Vol. II, Edited by Professor K. Boudouris, Athens 1998, pp. 304
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Η Πολιτική Φιλοσοφία του Πλάτωνος και η Σύγχρονη Δημοκρατική Θεωρία"
T ο 1996 το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΦ, σε συνεργασία με την Αμερικανική Εταιρεία για την Ελληνική Φιλοσοφία και άλλες Φιλοσοφικές Ενώσεις διοργάνωσαν και διεξήγαγαν το Όγδοο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας. Το Συνέδριο έγινε τον Ιούλιο (4-14 Ιουλίου) του 1996 στην Αθήνα (Πνύκα - Ακαδημία Πλάτωνος και Ζάππειο Μέγαρο) και στη Σάμο.
Η έναρξη του Συνεδρίου στην Αθήνα εκρίθη απαραίτητη γιατί έτσι απεδόθη τιμή στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στον κορυφαίο Αθηναίο Φιλόσοφο, τον Πλάτωνα (με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου τόσο στην Πνύκα όσο και στην Ακαδημία Πλάτωνος).
Η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας το απόγευμα της 4/7/1996.
Μετά τις προσφωνήσεις των Επισήμων (του Δημάρχου Αθηναίων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υπουργού εξωτερικών κ. Θεοδώρου Πάγκαλου) ακολούθησαν, υπό την Προεδρία του Καθηγητού John Anton , οι ομιλίες του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη και Thomas Robinson.
Μετά τη διεξαχθείσα συζήτηση και το πέρας της επίσημης Συνεδρίας παρετέθη δεξίωση στους Συνέδρους υπό του Δημάρχου Αθηναίων στο Ξενοδοχείο Divani.
Κατά την ανοικτή απογευματινή Συνεδρία (Open Air Session) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος έγινε η Επίσημη Ανακοίνωση για την Ίδρυση της Νοτιοαφρικανικής Εταιρείας για την Ελληνική Φιλοσοφία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες- South African Society for Greek Philosophy and the Humanities (SASGPH) στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής από τον Πρέσβυ κύριο Ιωάννη Θεοφανόπουλο και τον Καθηγητή και πρώτο Πρόεδρο της εν λόγω Εταιρείας κύριο John Gericke (University of Pretoria).
Την 5/7/1996 πραγματοποιήθηκαν δύο Συνεδρίες στο Ζάππειον Μέγαρο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγιναν άλλες δύο Συνεδρίες στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος μέσα σε ένα υποβλητικό φιλοσοφικό περιβάλλον.
Η Εταιρεία αυτή ιδρύθη το 1996, ύστερα από μακρά διεργασία και διαβουλεύσεις, με την πρωτοβουλία της ΔΕΕΦ, του ΔΙΚΕΦΙΠ, του Καθηγητή John Gericke (Department of Philosophy, University of Pretoria), του Έλληνα Πρέσβυ στην Πρετόρια κ. Θεοφανοπούλου και του Προέδρου της ΔΕΕΦ Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη.
Το καταστατικό της SASGPH επικυρώθηκε από την ΔΕΕΦ τον Απρίλιο του 1996. Από τότε μέχρι σήμερα η SASGPH έχει διεξαγάγει 5 Διεθνή Συνέδρια και εκδίδει το επιστημονικό Περιοδικό Phronimon . Επίσημη γλώσσα των Συνεδρίων της Εταιρείας είναι εκτός από την Αγγλική και η Ελληνική γλώσσα. Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο της SASGPH έγινε από την 29 η Απριλίου έως την 5 Μαίου 1997 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής με θέμα:
«Η φιλοσοφία της παιδείας κατά Πλάτωνα και η σημασίας της σήμερα».
Στο Συνέδριο αυτό μετέσχε κλιμάκιο επιστημόνων και μελών της ΔΕΕΦ από την Ελλάδα και την Κύπρο, περί τα 15 πρόσωπα, και τούτο συμβαίνει κάθε φορά που γίνεται στη Νότιο Αφρική το Συνέδριο της SASGPH. Το έργο της SASGPH συντρέχουν, εκτός των άλλων, οι εκεί Έλληνες με τις Κοινότητές τους και τις Ομοσπονδίες τους (όπως η Peloponnesian Society, η Samian Society, το SAE, το Σχολείο SACHETI, κ.τ.λ.).
Ο σημερινός Πρόεδρος της SASGPH είναι ο Καθηγητής Τάσος Λαδικός, που κατάγεται από τη Σάμο. Η πρωτοβουλία λοιπόν της ΔΕΕΦ και του ΔΙΚΕΦΙΠ διεύρυνε θεσμικά στην περίπτωση αυτή την πολιτιστική επικοινωνία και φιλοσοφική δράση της σύγχρονης Σάμου με τον έξω κόσμο και ιδιαίτερα με τους Απόδημους Έλληνες.
Στη Σάμο, εκτός από το ΔΙΚΕΦΙΠ υπάρχει και Παράρτημα της ΔΕΕΦ που συμμετέχει στις φιλοσοφικές Εκδηλώσεις της ΔΕΕΦ και του ΔΙΚΕΦΙΠ.
Τις επόμενες ημέρες (από την 7 η Ιουλίου έως και το τέλος του Συνεδρίου) το Συνέδριο διεξήχθη στο Πυθαγόρειο Σάμου.
Έτσι την 7/7/1996, μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων, εκπροσώπων των αρχών και επιστημονικών εταιρειών άρχισε η Βραδυνή Συνεδρία υπό την προεδρία του Καθηγητού Jeremy Reedy και με ομιλητές τους Καθηγητές Τ homas Olshewsky και Κώστα Μιχαηλίδη και κατόπιν ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την 8/7/1996 οργανώθηκε εξαιρετική βραδυά διασκέδασης στην ακρογιαλιά (Beach Party) προς τιμήν όλων των Συνέδρων και την επόμενη βραδυά 9/7/1996 η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την 11/7/1996 το απόγευμα οι Σύνεδροι ανεχώρησαν με πλοιάρια για τη Σαμιοπούλα, όπου εδόθη παράσταση με το έργο Προμηθεύς πυρφόρος του Αισχύλου και με σκηνοθεσία του Νίκου Παροίκου.
Την 12/7/1996 πραγματοποιήθηκε εκδρομή των Συνέδρων (Γύρος της Σάμου), στους αρχαιολογικούς χώρους και στα άλλα αξιοθέατα της Νήσου.
Οι επιστημονικές Εισηγήσεις και Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις καλαίσθητους και υψηλής ποιότητας τόμους, με τον τίτλο:
- Platonic Political Philosophy, Vol. I, edited by Professor K. Boudouris, Athens 1997, pp. 248
- Platonic Political Philosophy, Vol. II, edited by Professor K. Boudouris, Athens 1997, pp. 248
- Πλατωνική Πολιτική Φιλοσοφία, Εξεδόθη υπό του Καθηγητού Κωνσταντίνου Βουδούρη, Αθήνα 1997, σελ. 248
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Η Φιλοσοφία του Λόγου"
Τον Αύγουστο του 1995 το ΔΙΚΕΦΙΠ και η ΔΕΕΕΦ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και τους Δήμους Πυθαγορείου, Σαμίων και Πάτμου οργάνωσαν και διεξήγαγαν το Έβδομο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας (Σάμος και Πάτμος 20-27/8/1995).
Η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Κυριακή 20 Αυγούστου 1995 στο ξενοδοχείο Δορύσσα του Πυθαγορείου. Μετά τις Προσφωνήσεις των Επισήμων και την κήρυξη των Εργασιών του Συνεδρίου από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως κύριο Ιωάννη Ποττάκη, άρχισε η βραδυνή Συνεδρία υπό την Προεδρία του Καθηγητού John Anton (και με Γραμματείς τη Ζωή Δελάκη και τη Σοφία Βουδούρη) και με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή Κωνσταντίνο Βουδούρη και τον Καθηγητή Thomas Robinson.
Μετά το πέρας της βραδυνής Συνεδρίας παρετέθη δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων υπό της Νομαρχίας Σάμου και Ικαρίας.
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου εσυνεχίσθη κανονικά όλες τις επόμενες ημέρες και έγιναν όλες οι προγραμματισθείσες Εκδηλώσεις.
Έτσι τη Δευτέρα το βράδυ, 21η Αυγούστου 1995 έγινε διασκέδαση των Συνέδρων στην Ακρογιαλιά ( Beach Party ) με την ευγενή φροντίδα και προσφορά του Συνέδρου Ευάγγελου Τασούλα και τη συνδρομή των Συνέδρων Γιακουμή Αμυρσώνη και Κώστα Καλατζή που ετοίμασαν ένα κεφάτο αλησμόνητο βράδυ. Ήταν πράγματι μια εξαιρετική βραδυά με ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό και αυθόρμητο κέφι.
Την Τρίτη το βράδυ (22/8/1995) εδόθη εξαιρετική θεατρική παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου με το έργου του Ευριπίδη "Βάκχαι" από τον οργανισμό του Νίκου Παροίκου «Θεατρική Έξοδος Αιγαίου».
Την Τετάρτη 23η Αυγούστου 1995 οι Σύνεδροι επεσκέφθησαν το Δήμο Σαμίων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου και κατόπιν παρετέθη δεξίωση υπό του Δημάρχου Σαμίων κυρίου Πέτρου Γρύλλου στο ξενοδοχείο «ΙΩΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ» προς τιμήν των Συνέδρων και των Επιτίμων Δημοτών του Δήμου Σαμίων.
Η Χορωδία του Δήμου Σαμίων «Αρμονία» με διευθύντρια την Ιωάννα Παπαϊωάννου τραγούδησε αξέχαστα ελληνικά τραγούδια.
Την Πέμπτη 24η Αυγούστου 1995 το βράδυ η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την Παρασκευή 25η Αυγούστου 1995 οι Σύνεδροι ανεχώρησαν για την Πάτμο, όπου έφθασαν κατά την 8:30 πρωινή.
Το Συνέδριο οργάνωσε στη νήσο Πάτμο Φιλοσοφική Ημερίδα επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 1900 χρόνων από της συγγραφής της Αποκαλύψεως.
Η Πρωινή Συνεδρία (8:30-10:00) περιελάβανε, εκτός από τις προσφωνήσεις του Δημάρχου Πάτμου κ. Φέγγαρου και του Πατριαρχικού Έξαρχου Πάτμου κ. Ισιδώρου, τρεις επιστημονικές Ανακοινώσεις.
Το Απόγευμα έγινε η δεύτερη Eπιστημονική Συνεδρία με άλλες τρεις επιστημονικές Ανακοινώσεις.
Στο μεταξύ οι Σύνεδροι επισκέφθησαν το ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Ιερά Μονή Πάτμου. Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Πάτμου εδεξιώθη τους Συνέδρους. Οι Σύνεδροι επέστρεψαν το βράδυ στο Πυθαγόρειο.
Το Σάββατο 26 Αυγούστου 1995 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη εκδρομή των Συνέδρων στη Σάμο (Γύρος Σάμου) και εδόθη η ευκαιρία στους Συνέδρους να θαυμάσουν τα αξιοθέατα (Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία) της Σάμου και τις φυσικές ομορφιές του Νησιού.
Στο Συνέδριο αυτό έγιναν 50 (πεντήκοντα) επιστημονικές Ανακοινώσεις και μετείχαν 300 περίπου Σύνεδροι.
Οι επιστημονικές Eργασίες του Συνεδρίου εξεδόθησαν σε τρεις επιστημονικά εύχρηστους τόμους:
- Η Φιλοσοφία του Λόγου, Αθήνα 1996, σελ. 200
- The Philosophy of Logos, Vol. I, Edited by Professor K. Boudouris, Athens 1996, pp. 208
- The Philosophy of Logos, Vol. II, Edited by Professor K. Boudouris, Athens 1996, pp. 248
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Αριστοτελική Πολιτική Φιλοσοφία"
Τον Αύγουστο του 1994 έγινε το Έκτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας από 20-30/8/1994.
Την 19 η Αυγούστου 1994, μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων Καθηγητών, εκπροσώπων της πολιτείας και του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρίου Νικοδήμου ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Καθηγητής Αθανάσιος Κανελλόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΕΕΦ, ύστερα από μεστή σύντομη ομιλία, κήρυξε την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου. Ακολούθησε η Επίσημη Βραδυνή Συνεδρία με ομιλητές τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Καθηγητή Κωνσταντίνο Βουδούρη και το Καθηγητή John Anton.
Μετά τη βραδυνή Συνεδρία ο Νομάρχης Χαλκιδικής κύριος Θεόδωρος Κακαβάς παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων. Ομοίως εξαιρετική δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων παρέθεσε την 21 η Αυγούστου 1994 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κύριος Νικόδημος.
Το απόγευμα της 24 ης Αυγούστου 1994 οι Σύνεδροι επισκέφθησαν την γενέτειρα του Αριστοτέλη (Στάγιρα) και την κωμόπολη Ολυμπιάδα. Στο γενέθλιο τόπο του Αριστοτέλη πραγματοποιήθηκε Συνεδρία, η δε Σύνεδροι έμεινα έκθαμβοι από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, την χρυσή άμμο και την κρυστάλλινη διαύγεια της θάλασσας.
Το βράδυ ο Δήμαρχος της Ιερισσού κύριος Σωτήριος Θωμάς παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την 25 η Αυγούστου 1994 πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη των αρρένων Συνέδρων στο Άγιον Όρος και φιλοξενία των Συνέδρων στη Μονή Σταυρονικήτα.
Οι Σύνεδροι εθαύμασαν το πνευματικό κλίμα που επικρατεί στον Άθωνα και τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ορθοδοξίας.
Οι γυναίκες Σύνεδροι έκαναν την ίδια ημέρα περίπλου της χερσονήσου του Άθω και επισκέφθησαν τη Νήσο Αμμουλιανή.
Την Παρασκευή 26 η Αυγούστου 1994 πραγματοποιήθηκε ημερησία εκδρομή των Συνέδρων στη Θεσσαλονίκη (πόλη και Μουσείο), Βεργίνα και Δίον.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και δη την 23 η Αυγούστου 1994 ο Αρχιτέκτων Ευάγγελος Τασούλας, η σύζυγός του κυρία Δώρα Τασούλα και η κυρία Ηρώ Βουδούρη εφρόντισαν και οργάνωσαν στην παραλία του ξενοδοχείου «μυστικώ» τω τρόπω, όλως αυθόρμητα και εκ των ενόντων θοίνα παρά θιν’αλός (δηλαδή ελληνική βραδυά ή αγγλιστί Beach Party), υπό το φως της πανσελήνου και με απέριττα αλλά εύγευστα εδέσματα. Έτσι ξεκίνησε και καθιερώθηκε με τη φροντίδα και την επιμέλεια του κυρίου Τασούλα η διασκέδαση των Συνέδρων στην ακρογιαλιά.
Εν γένει οι Σύνεδροι εσχημάτισαν την πιο αγαθή εντύπωση για τη Μακεδονία και τον σπουδαίο πολιτισμό της. Στο Συνέδριο αυτό έγιναν 60 (εξήκοντα) επιστημονικές Ανακοινώσεις και μετείχαν 300 περίπου Σύνεδροι.
Η έκδοση των σπουδαιοτέρων επιστημονικών Ανακοινώσεων του Συνεδρίου σε τρεις καλαίσθητους τόμους αποτελεί ένα επίτευμα για τη Αριστοτελική βιβλιογραφία:
- Αριστοτελική Πολιτική Φιλοσοφία, Αθήνα, σελ. 208
- Aristotelian Political Philosophy, Vol. I, Athens 1995, pages 256
- Aristotelian Political Philosophy, Vol. II, Athens 1995, pages 264
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Φιλοσοφία και Ορθοδοξία"
Τον Αύγουστο του 1993 η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Διεθνές Κέντρον Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού οργάνωσαν το Πέμπτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας (Σάμος και Πάτμος 20-28/8/1993).
Στην Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου την 22α Αυγούστου 1993, μετά τις Προσφωνήσεις των Επισήμων και υπό την Προεδρία του Καθηγητού John Anton και με Γραμματείς την κυρία Ζωή Δελάκη και την κυρία Φωτεινή Τσιγκάνου, μίλησαν ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης και ο Καθηγητής Jeremiah Reedy .
Μετά το πέρας της πρώτης Επίσημης βραδυνής Συνεδρίας ο Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας κύριος Κωνσταντίνος Φούντζηλας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στο ξενοδοχείο Δορύσσα.
Ομοίως η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε δεξίωση την 23 η Αυγούστου 1993 προς τιμήν των Συνέδρων.
Το βράδυ της 24 ης Αυγούστου 1993 η εδόθη συναυλία βυζαντινής μουσικής υπό της Χορωδίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην αίθουσα Σίβυλλα του ξενοδοχείου Δορύσσα.
Την 26 η Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε εκδρομή των Συνέδρων στην ιερά Νήσο Πάτμο όπου έγιναν δύο επιστημονικές Συνεδρίες σε συνεργασία με το Δήμο Πάτμου, τη Νομαρχία Δωδεκανήσου και την Ιερά Μονή Πάτμου.
Την 27η Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δήμο Σαμίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου. Ο Δήμαρχος Σαμίων κύριος Πέτρος Γρύλλος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Επιτίμων Δημοτών και των Συνέδρων.
Την 28η Αυγούστου 1993 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή των Συνέδρων (Γύρος της Σάμου) και το βράδυ ο Δήμαρχος Πυθαγορείου κύριος Νικόλαος Μάρκου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Επιτίμων Δημοτών Πυθαγορείου και των Συνέδρων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου οργανώθηκε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου.
Το Συνέδριο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. επειδή, εκτός των άλλων, αποκάλυψε τον πλούτο της φιλοσοφικής διανόησης των Ελλήνων κατά τη Βυζαντινή περίοδο.
Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου εξεδόθησαν σε δύο σημαντικούς και καλαίσθητους τόμους:
- Philosophy And Orthodoxy, Athens 1994, pages 328
- Φιλοσοφία και Ορθοδοξία, Αθήνα 1994, σελίδες 350
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Η Ελληνιστική Φιλοσοφία"
Το 1992 η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρον Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού, το Δήμο Ροδίων και την Κοινότητα Λίνδου και υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και της Νομαρχίας Δωδεκανήσου οργάνωσαν και διξήγαγαν με μεγάλη επιτυχία το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας (Ρόδος - Λίνδος, 22-30/8/1992).
Στην Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου την 23 η Αυγούστου 1992, μετά τις Προσφωνήσεις των Επισήμων και υπό την Προεδρία του Καθηγητού John Anton , μίλησαν ο Απόστολος Πιερρής και ο Καθηγητής Victorino Tejera.
Μετά το πέρας της πρώτης βραδυνής Συνεδρίας ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κύριος Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος παρέθεσε λαμπρή δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων στο Astir Palace Hotel .
Ομοίως η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την 26η Αυγούστου 1992 πραγματοποιήθηκε η απογευματινή και βραδυνή Συνεδρία στη Λίνδο και δη στην Ακρόπολη της Λίνδου με θέμα: «Σοφία, Φιλοσοφία και Πολιτική» κατά την οποία μίλησαν ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Βουδούρης.
Ο Πρόεδρος και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Λίνδου, της ένδοξης πατρίδας του σοφού Κλεοβούλου του Λινδίου, παρέθεσε δεξίωση και οργάνωσε διασκέδαση προς τιμήν των Συνέδρων.
Την 28 η Αυγούστου 1992 στο κέντρο Ροδίνο έγινε η τελετή Ανακήρυξης των Επιτίμων Δημοτών του Δήμου Ροδίων και της Κοινότητος Λίνδου διακεκριμένων προσωπικοτήτων του Συνεδρίου.
Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου (29/8/1992) πραγματοποιήθηκαν δύο εκδρομές, ήτοι ο Γύρος της Ρόδου και η εκδρομή στη Νήσο Σύμη και το βράδυ εδόθη θεατρική παράσταση υπό του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου στο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου με το έργο Όρνιθες του Αριστοφάνη προς τιμήν των Συνέδρων. Η παράσταση ήταν προσφορά του Δήμου Ροδίων.
Το Συνέδριο αυτό είχε τεράστια επιστημονική και πολιτιστική απήχηση και άφησε τις πιο αγαθές εντυπώσεις στους εξ αλλοδαπής μετέχοντας διακεκριμένους επιστήμονες - Συνέδρους. Την πιο σημαντική μαγευτική και αλησμόνητη εντύπωση που σχημάτισαν οι Σύνεδροι, σύμφωνα με τη δική τους ομολογία, ήταν η Επιστημονική Συνεδρία στην Ακρόπολη της Λίνδου ( Bλέπε συναφώς τις απόψεις των αλλοδαπών Συνέδρων:
“I am grateful for your hard and excellent and important work, and wish you and IAGP the very best” (Professor Bernard D. Freydberg, 16 October 1992).
“I have very happy memories of the meeting on Rhodes last summer, it was marvelous in every way. I remember especially the session on the acropolis of Lindos as the sun was setting, and we had the wonderful view of the sea! Congratulations for doing everything you ‘re doing” (Professor Jeremiah Reedy, 12 February 1992).
“Once again i want to thank you for all the labor and energy involved in the wonderful congress on Rhodes this summer” (Professor Frederick Brenk, S. J., Roma, 29 November 1992).
“Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλη τη δουλειά σας που οργανώσατε ενα θαυμάσιο και πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο” ( Dr. Menahern. Luz, Haifa, 19 September1992).
Οι επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου, μετά την αναθεώρηση και την υπό επιτροπής εξέτασή τους, εξεδόθησαν σε τρεις κομψούς τόμους με τους εξής τίτλους:
- Hellenistic Philosophy, Vol. I, Athens 1993, p. 216
- Hellenistic Philosophy, Vol. Ii, Athens 1994, p. 350
- Ελληνιστική Φιλοσοφία, Αθήνα 1994, σελίδες 368
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Πυθαγόρεια Φιλοσοφία"
Η Οργανωτική Επιτροπή, η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαίτερα η Γραμματεία του Συνεδρίου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε το Συνέδριο να σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
Την Επίσημη Έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που έγινε στην αίθουσα Συνεδρίων του Ξενοδοχείου Δορύσσα στο Πυθαγόρειο, με την παρουσία των Αρχών και πολλών διακεκριμένων επιστημόνων, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΕΕΦ Καθηγητής Αθανάσιος Κανελλόπουλος.
Την κύρια εισαγωγική ομιλία για το θέμα του Συνεδρίου, εκτός από τον Πρόεδρο Καθηγητή Κ. Βουδούρη, έκανε ο Καθηγητής Thomas Robinson.
Μετά το πέρας της Επίσημης Συνεδρίας ο Νομάρχης Σάμου κ. Αθανάσιος Χειμάρας παρέθεσε ωραία δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και άλλες σημαντικές επιστημονικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Έτσι οργανώθηκε Έκθεση Φιλοσοφικού Βιβλίου σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου και έγινε Επιστημονική Φιλοσοφική Εκδήλωση στο Δήμο Σαμίων με θέμα: «Ο Πυθαγόρειος τρόπος του βίου» με κύριους ομιλητές τους Καθηγητές John Anton και Λάμπρο Κουλουμπαρίτση.
Μετά το πέρας της Εκδήλωσης έγινε δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων και των Επιτίμων Δημοτών της Σάμου μέσα σε πολιτισμένο περιβάλλον από τον Δήμαρχο Σαμίων κύριο Πέτρο Γρύλλο.
Ομοίως εδόθη θεατρική παράσταση από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής με το έργο Ρήσος του Ευριπίδου στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου για τους Συνέδρους και τον κόσμο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Συνέδρων στους αρχαιολογικούς χώρους, στο Μουσείο της Σάμου και έγινε περιήγηση των Συνέδρων στη Σάμο (Γύρος της Σάμου).
Σε στιγμές σχόλης και αναψυχής οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επικοινωνούν άνετα μεταξύ τους, να φιλοσοφούν και να έχουν ποιητικές εμπνεύσεις. Παραθέτουμε ως δείγμα αγγλιστί και ελληνιστί το ποίημα του Καθηγητού Thomas Robinson με τον τίτλο:
RISE SUN
Rise, sun, on difference
Across the strait, the crowds
Of tourists gaze on marble
Monuments of Greek construction
Now the pride of those
For whom appropriate acknowledgement
Comes slowly and with cheerless brow.
The theatre no longer hears the sounds
Of Aristophanes, of Aeschylus,
and those for whom it saw the light of day
Just rock groups, and the latest stuff
To pull the crowds in
Much too dangerous the other path
A plat admission that the enemy
Has in some whimsical regard,
Perhaps prevailed
In Pythagorion a different vision,
Based on Knowledge
Of a Grecian past, and rage
At such transparent
Cultural obliteration.
Rise, o sun, on difference
HΛΙΕ ΑΝΑΤΕΙΛΕ
Ήλιε ανάτειλε και φώτισε τη διαφορά
Πέρα από το θαλάσσιο πέρασμα, τα πλήθη
Των τουριστών κοιτάζουν τα μαρμάρινα
Μνημεία της ελληνικής τέχνης.
Καμάρι τώρα γίνηκαν στα χέρια τέτοιων,
Που τους ταιριάζει η χάρη να βαδίζει αργά πάνω σε φρύδι άχαρο.
Στο θέατρο πια δεν αντηχούν οι φθόγγοι
Του Αριστοφάνη και του Αισχύλου
Κι εκείνων που για χάρη τους
Το φίλησε το φως της μέρας
Μόνο πέτρινοι σωροί και κάτι σύγχρονα γεμίσματα
Για να μαντρώνονται τα πλήθη εντός του,
Γιατί ο άλλος δρόμος χίλιους κινδύνους κρύβει.
Κι έτσι, ένα φτηνό εισιτήριο που θέσπισε ο εχθρός
Από κάποια των καιρών παραξενιά επεκράτησε
Στο Πυθαγόρειο ένα άλλο όραμα
Θεμελιωμένο στη γνώση
Ενός μεγάλου παρελθόντος
έσμιξε με την οργή
Για το διάφανο αφανισμό του πνεύματος.
Eμπρός, ήλιε ανάτειλε πάνω στη διαφορά.
(Thomas Robinson, μετάφραση υπό John Anton,Πυθαγόρειο, 23 Αυγούστου 1991)
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί Σύνεδροι από όλο τον κόσμο και απλοί πολίτες από τη Σάμο και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας (ΔΕΕΦ) και το Διεθνές Κέντρον Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού (ΔΙΚΕΦΙΠ) εξέδωσαν τις Επιστημονικές Ανακοινώσεις σε δύο καλαίσθητους και με μεγάλη απήχηση τόμους:
- Pythagorean Philosophy, Athens 1992, Pages 258
- Πυθαγόρεια Φιλοσοφία, Αθήνα - Σάμος 1992, σελίδες 208
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Η Φιλοσοφία του Σωκράτη"
Στο Πυθαγόρειο Σάμου, έγινε το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας από 22-28/8/90.
Το Συνέδριο τούτο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και σε αυτό μετείχαν και έλαβαν μέρος ως ακροατές πεντακόσιοι περίπου επιστήμονες από πολλά μέρη του κόσμου.
Η Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Δορύσσα του Πυθαγορείου με την τιμητική παρουσία των αρχών της Σάμου (Δήμαρχοι και Νομάρχες), πολλών άλλων επισήμων και με τις προσφωνήσεις εξεχόντων Καθηγητών για τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου. Την κύρια εισαγωγική ομιλία για το θέμα του Συνεδρίου, εκτός από τον Πρόεδρο, έκανε ο Καθηγητής Θεόδωρος Σκαλτσάς.
Μετά το πέρας της Επίσημης Συνεδρίας ο Νομάρχης Σάμου και Ικαρίας κύριος Αθανάσιος Χειμάρας παρέθεσε ωραία δεξίωση προς τιμήν των Συνέδρων.
Στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας, εκτός από το κύριο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου στο Πυθαγόρειο, πραγματοποιήθηκαν και άλλες σημαντικές επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Έτσι στο Δήμο Σαμίων έγινε Εκπαιδευτική Φιλοσοφική Εκδήλωση με θέμα: «Ο Σωκράτης, η διδασκαλία της Φιλοσοφίας και οι νέοι» με πολλούς ομιλητές αλλά και πολυάριθμο ακροατήριο και η Φιλοσοφική Εκδήλωση με θέμα: «Σωκρατική Φιλοσοφία: Ηθικός και πολιτικός βίος» με ομιλητή τον Καθηγητή John Anton στον υπαίθριο χώρο του Πυθαγορείου Γυμνασίου στο Δήμο Σαμίων και με πολύ μεγάλο ακροατήριο, προερχόμενο κυρίως από την πόλη της Σάμου. Ομοίως εδόθη θεατρική παράσταση με την Ηλέκτρα του Σοφοκλέους από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου για τους Συνέδρους. Ακόμη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Συνέδρων στους αρχαιολογικούς χώρους του Νησιού, στο Μουσείο της Σάμου και έγινε επίσκεψη-εκδρομή των Συνέδρων στην Πάτμο.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου εξέδωσε τις επιστημονικές Ανακοινώσεις του εν λόγω Συνεδρίου σε τρεις καλαίσθητους τόμους με τους εξής τίτλους:
- The Philosophy ο f Socrates, Vol. I, Athens 1991, p ages 456
- The Philosophy ο f Socrates: Elenchus, Ethics and Truth, Vol. IΙ, Athens 1992, pages 128
- Η φιλοσοφία του Σωκράτη, Αθήνα 1992, σελίδες 248
Στους εν λόγω τόμους γράφουν οι εγκυρότεροι επιστήμονες πάνω στην φιλοσοφία του Σωκράτη από πολλά μέρη του κόσμου.
Το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας ήταν ένα πολύ δυναμικό Συνέδριο και σε αυτό μετείχαν πολλοί Σύνεδροι από την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες.
Για το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας βλέπε κρίσεις και απόψεις Συνέδρων:
«What a great conference! Ι must thank you again for your tireless efforts, the congenial spririt you fostered through out the conference, and for your fabulous hospitality. And Ι certainly enjoyed meeting many colleagues from Greece and around the world and hearing many stimulating papers ο n Socrates. Υο u have demonstrated that again philosophy is good for Greece and Greece good for philosophy» (Gerasimos Santas, University of California, 16 Sept. 1990)
«Again, my heartfe1t thanks to you and your associates for all the work you put into the organization and day-to-day operations of the conference. Ι had the most delightfu1 experience Ι have ever had at a philosophica1 conference: Ι profited from hearing many of the papers, and had dozens of interesting conversations with scholars, some of which have led to new friendships and exchanges of scholar1y material. It was a1so extremely valuable to have the chance to interact with scholars from outside the U.S. , and to discover the rich variety of work on Socrates being done in so many different cu1tures. And in additional to all this, there was lovely Samos to explore and the many wonderful social occasions you took the trouble to arrange. It is a rare thing indeed when a professional philosophical conference is not only intellectually profitable, but 1eaves its participants refreshed and renewed» (Professor, Mark McPherran, University of Maine, 17-9-1990)
«Upon my return to Toronto Ι write to you to express my appreciation and thanks for the splendid job you once again did of organising the Samos conference. Many of the papers seemed to me of excellent quality, and much of the discussion illuminating and stimulating. Add to that the glorious environment, the splendid receptions, the performance of Electra, the excursion, and the week-long company of new and old friends and colleagues from all parts of the world, and one had all the ingredients for the great success that the conference undoubtedly was. Congratulations once again for the huge part you played in its initiation and orchestration» (Professor Thomas Robinson, University of Toronto, 5 Sept. 1990)
«The conference projected the past and the present cultural achievements of the islands of the eastern Aegean and epitomized the continuing influence and penetrating insights of Greek philosophy, ideas that continue to give order, meaning, and purpose to existence in todayʼs chaotic and troubled world» (Dr Nikelly, The Greek Star, Chicago, 20-12-1990 and The Hellenic Chronicle, 10-1-1991)
«I thank you and the many generous organizations for providing so graciously for our pleasure and for giving us a taste of the splendor of Greek life. Finally, I express my deer gratitude for your work in advancing Greek philosophy, the greatest achievement in human history. It was an honor and a delight to be a participant in your fine conference» (Bernard Freydberg, Slippery Rock University, 28-8-1990)
«It was an enthusiastic experience for me to be in Greece and to hear too much about Socrates from so many people. The setting of the conference was wonderful. Thank you again and I look forward to see you at the Third Conference in Greek Philosophy» (Asst. Prof . Patricia Kening - Kurd , Purdue University , USA , 6-10-1990)
«To Συνέδριο είχε εξαιρετική επιτυχία . Ιδιαίτερα ευχάριστο υπήρξε το γεγονός ότι χάρη στην πρωτοβουλία του Καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Βουδούρη εδόθη η ευκαιρία σε διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς στην ιστορία της Φιλοσοφίας και ιδίως της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας να παρουσιάσουν βαθυστόχαστες εργασίες για τη Φιλοσοφία του Σωκράτη και μάλιστα μερικές που ασφαλώς θα θεωρηθούν πρωτότυπες, τούτο είναι μεγάλο κέρδος» ( Prof . John Anton ,University of South Florida , 23-12-1990 )
«Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία που πρόσφερες στη Σάμο. Η διαμονή μου στο Πυθαγόρειο ήταν κάτι το αξέχαστο. Μεγάλο το έργο που έχεις κάνει για την Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας και για τα Συμπόσια». (Καθηγ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος , University of California, San Diego, 17-11-1990) .
«Je vous remercie pur le congres dʼ une haute te n ue scientific et dʼ une extreme convivialite cumme toujours lʼ organization etait parfaite» (Agnes Pigler- Rogers, France, Septemper 1990).
«Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία και τα θερμά μου συγχαρητήρια για την οργάνωση του Συνεδρίου που ήταν καθʼ όλα άψογη παρʼ όλο το πλήθος των προσελθόντων» ( Prof . Christos Evangeliou , Towson State University , 20-10-1990 )
«The conference was a memorable event both in terms of its phi1osophica1significance and in terms of its organization. Ι have a1so to mention the lasting impression that the hospita1ity of the Samian authorities and peop1e made ο n a ll the participants. Thank you for making possib1e this unique experience» (Associate Professor Constantine Georgiadis, McMaster University, 1-11-1990)
I would just like to repeat to you how much your organizational work was appreciated by all of us who attended the conference. Personally, Ι felt the academic level of the Socrates Conference far surpassed that of 1988, attracting more philosophers of standing than before . Naturally Ι look forward to future Samos conferences» (Dr Debra Nails, 14-9-1990)
« Β efore ου r Conference slips into the past, Ι wanted to take this opportunity to say how much Ι enjoyed sharing my thoughts and ideas about Socrates with that marvelous group of scholars you so careful assembled for ο u r Conference; Nor c ο u ld there have been a more inspired place in which to spend ο u r days together than the fertile island of Samos. Ι was impressed and want to thank you for inviting me to share in one of the finest conferences Ι have ever had the privilege of attending» (Prof. Elinor J. M. West, University Plaza , Brooklyn , New York , 12-9-1990 )
«First ο f all Ι con g ratulate y ou for a ver y we ll o r ga ni ze d C on f er e nce and, which is the most im p ortant thin g , for th e scholarl y success ο f it . Ι l e arnt quite a lot a nd Ι am co nvin ce d that this is true ο f most participants. B e sid e s, Ι and m y wife had a very goo d time in Samos . We r e memb e r th e da y s as happ y and f ull ο f nice surprices and exp eri e n ce s. W e look forward to return some other ti m e» (Prof. G φ ran S φ rbom, Department of Aesthetics, Uppsala University , Sweden )
«Je profite de la presente pour vous remercier encore de la brillante tenue et organization de la manifestation que vous avez organisee» ( Β . Decharneux, Universite Libre de Bruxelles, 15-11-1990)
«Enclosed is my comment-sheet concerning the Samos conference last Summer. Ι take this opportunity also the extend to you my warmest appreciation and thanks for all the enormous effort of organization and facilitation which you and your staff extended. The result was an extremely successful conference, and one which Ι thoroughly enjoyed» ( Ε ve Browning-Cole, University of Minnesota , 21-12-1990 )
«Let me a d d tha t Ι h a d a wo n de rful time on Samos , and was very stimulate d a nd please d b y t he conference. You are ob ν iously a very skilled o rgan i ze r a nd ad m inistrator, and your assistants were always v ery h e l pf ul a nd courteous. My wife and Ι also enjoyed the isla nd so much , we stayed an extra two days after the conference, just for s i g h t-seeing and relaxation. Thanks again for such a fine c onf ere n c e. It was a joy and an honor to take part in it» ( Ν icolas D. Smith, Virginia Polytechnic Institute and State University , 21-9-1990 )
«I should like to take this opportunity to thank you for an unforgettable conference». (Mary Tjiattas, University of Witwatersrand, Johannesburg- 7/11/1990)
«Let me say again what a splendid occasion the Socrates Conference was and how much grateful we are to you for your help in making it pleasant as well as profitable for us» (Robert Bolton, Department of Philosophy, Rutgers University, USA-2 Nov. 1990)
«Thanks for the opportunity to read a paper at the conference. I enjoyed the conference thoroughly, especially the opportunity to meet people. I enjoyed getting to know Gerasimos Santas» (Evangelos Juffras, The William Paterson College of New Jersey, 24 Sept 1990)
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :
Θέμα: "Ιωνική Φιλοσοφία"
Στο ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, και συγκεκριμένα στο Πυθαγόρειο, έγινε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας από 27-31/8/1988.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου αποτελείται απο 96 σελίδες και περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τις Περιλήψεις των Ανακοινώσεων του Συνεδρίου.
Στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Φιλοσοφίας μετείχαν Έλληνες και αλλοδαποί Σύνεδροι από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι έκαμαν επιστημονικές Aνακοινώσεις και έλαβαν μέρος στις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Επι πλέον ένα αρκετά μεγάλο πλήθος Συνέδρων-ακροατών (γύρω στα 700 άτομα) παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου και αγκάλιασε με αγάπη τα μέλη του Συνεδρίου, τα οποία απήλαυσαν την ομορφιά, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία των κατοίκων της Σάμου και ένοιωσαν, έστω και για λίγο, πραγματική ευδαιμονία.
Άξιον ιδιαιτέρας μνείας είναι η διεξαγωγή στο πλαίσιο του Συνεδρίου δύο υπαίθριων Σεμιναρίων, ήτοι το Σεμινάριο «Ηράκλειτος» στο Μοναστήρι της Σπηλιανής υπό την σκιαν ενός αιωνοβίου πεύκου και μιας δασύφυλλης δάφνης και με εξαίσια και μαγευτική θέα προς το Πυθαγόρειο και τη γαλανή θάλασσα του Αιγαίου.
Ακόμη στο πλαίσιο το Συνεδρίου διαπρεπείς Καθηγητές–ομιλητές έδωσαν διαλέξεις για το ευρύτερο κοινό πάνω σε σύγχρονα φιλοσοφικά θέματα στους Δήμους της Σάμου, ήτοι στο Δήμο Καρλοβασίων και στο Δήμο Σαμίων.
Εξ άλλου οι τοπικές Δημοτικές Αρχές του Νησιού περιέβαλαν με αγάπη το Συνέδριο και τίμησαν διαπρεπείς Συνέδρους για το επιστημονικό τους έργο στη Φιλοσοφική έρευνα, ανακηρύσσοντας αυτούς Επίτιμους Δημότες του Δήμου Πυθαγορείου και του Δήμου Σαμίων (νυν Δήμου Βαθέως) και του Δήμου Καρλοβασίων.
Με το Συνέδριο αυτό η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας επεδίωξε όχι μόνον να ερευνηθεί και να εξετασθεί με εγκυρότητα η ιωνική διανόηση και φιλοσοφία, αλλά και να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκείνο κλίμα που βοηθεί στη φιλοσοφική έρευνα και επικοινωνία και που επιτρέπει στου Συνέδρους να συνδεθούν με το ελληνικό παρόν και να εκτιμήσουν το σύγχρονο τρόπο και τη μορφή ζωής των Ελλήνων.
Ιδιαιτέρα σπουδαία εντύπωση δημιούργησε στους Συνέδρους η Γραμματεία του Συνεδρίου από νέους και φοιτήτριες της Φιλοσοφίας.
Παραθέτουμε ενδεικτικό κατάλογο των Συνέδρων. Πρόκειται για διάσημους Επιστήμονες και ειδικούς στην Ελληνική φιλοσοφία και στα κλασσικά Γράμματα, όπως οι Καθηγητές: Afrodite Alexandrakis , Reginald Allen , John Anton , Martha Bolton , Robert Bolton , Carl Joachim Glassen , David Furley , Olof Gigon , John Glucker , Angelo Juffras , Dirk Held , David Karnos , Shinro Kato , Kyoko Kusayama , Antony Long , Jaap Manfeld , Julius Moravscsik , Alexander Mourelatos , John Philippoussis , David Sider , Teruo Suzuki , Victorino Tejera , Hideya Yamakawa , Johann Zoh αλλά και νέοι δυναμικοί επιστήμονες, όπως: Carl Huffmann , Shigeru Yonezawa , Yasumasa Yomoto , Theodore Skaltsas , Nenos Georgopoulos , Christos Evangeliou και πολλοί άλλοι.
Για το Συνέδριο και την όλη πορεία του εξεδόθη αμέσως μετά το Συνέδριο ειδικό Φυλλάδιο, που, εκτός των άλλων, περιέχει στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου αλλά και κρίσεις περί αυτού.
Η ΔΕΕΦ και το ΔΙΚΕΦΙΠ προέβησαν αμέσως στην έκδοση των επιστημονικών Ανακοινώσεων του Συνεδρίου αυτού σε δύο καλαίσθητους και με διεθνή απήχηση τόμους:
- Ionian Philosophy, Athens 1989, σελ. 454
- Ιωνική φιλοσοφία, Αθήνα 1990, σελ. 224
Η έκδοση των τόμων αυτών αποτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός για την έρευνα στο χώρο της Προσωκρατικής διανόησης και φιλοσοφίας και έχει ως επίκεντρο την Ιωνική φιλοσοφία της Προσωκρατικής περιόδου.
Παράλληλα η ΔΕΕΦ και το ΔΙΚΕΦΙΠ οργάνωσαν σε διάφορα μέρη στη Σάμο (Χώρα), αλλά και σε άλλα μέρη (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο εξωτερικό κτλ) Διαλέξεις, Σεμινάρια και Συμπόσια, και ιδιαίτερα καθιέρωσαν με την πάροδο του χρόνου ως θεσμό το Διεθνές Φιλοσοφικό Σεμινάριο, που γίνεται επί δίμηνο την Ανοιξη στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην Πνύκα (αρχαιολογικοί χώροι).
Παραθέτουμε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου :